Åshöjdens Hot Shot

Född: 1996-04-09
Utst: Jaktklass 1 ökl, Jaktprov: 1 ökl, 2 skl/ck, 2 skl skogs-SM, 2 x 2 skl, 5 x 4 skl
HD: UA
CCA: Carrier

Ashojdens Shot

 LP SE JCH SE LCH SE UCH
Getryggen’s Tobiev.tootsie
DK JCH
Fjellet’s Dannie
 INT UCH NO JCH NO UCH SE UCH
Krutröyken’s Tell
 Highland K Mountie
J
Bitihorn’s Tootsie
 Sönnavindens Rex
 Gadebuschhagen’s Vanja
Åshöjdens China J
Kråklifjellet’s Brann
J
Jotuns Stegg
 J
Kråklifjellet’s Jerva
J
Åshöjdens Zoraya
NO UCH
Krutröyken’s Igalo
Josett’s Gazell

Hot Shot var precis som sin helsyster Wienna väldigt lätt att dressera. På 1990-talet så provade vi både Pointer och Engelsk Setter,  minns första gången jag var ute med Wienna och även Shot…. De var så enkla och tidiga som jakthundar.
Shot fick sin sista kull 1997, vid 11 år ålder. Mor till kullen var Flintheia´s Peggy.
En av dessa valpar Likkos Hera såldes till Sverige. Jag var och hälsade på hunden och dess ägare flera gånger. Såg då hon var ca 10 månader att något inte stämde. Hon hade det svårt med balansen, ramlade och betedde sig konstigt. Vi besökte tillsammans veterinär och som jag befarade var detta neurologiskt. Jag tog kontakt med mina kollegor i avelsrådet i Svenska Gordonsetterklubben, en veterinär och en läkare. Tillsammans konstaterade vi att det första fallet med misstänkt CCA, cerebellär cortikal abiotrofi  hade hittats i Sverige. Vi tog kontakt med USA där det fanns flera fall beskrivet. Vi tog blodprover från Hera som togs bort, samt några kullsyskon och Shot. Tikägaren ville inte medverka. Obduktionen av Heras hjärna visade på CCA.
Ett antal år senare var det hundar i både Finland och Norge som blev sjuka i samma sjukdom.  Dessa lämnade också blodprover till laboratoriet i USA. Tack vare detta har vi idag ett test där vi kan se om hunden är bärare av sjukdomen. Det är bara om två bärare paras som avkomman blir sjuk, ett så kallat recessivt anlag . Då man studerar stamtavlorna från de hundar som har blivit sjuka här i Norden så förstår vi att det finns ett antal bärare där ute.  Sjukdomen har beskrivits på rasen redan 1980 i USA.
Troligen var också Wienna bärare av sjukdomen. Avkommor efter Tracy har konstaterats vara bärare. Resten får man räkna ut själv.
Från den 1 januari 2015 kräver Norska Gordonsetterklubben känd status gällande bl a CCA. Redan nu registreras resultaten i Norska Kennelklubben.
Det känns roligt att jag har varit med om att hjälpa till att startat forskningen om denna allvarliga sjukdom på rasen. Den är oerhört lätt att avla bort. Man kommer inte långt med att ”sopa allt under mattan”.