Åshöjdens Kennel

 

ewa_hundarna

Vi har i år 2020, 40 år som uppfödare av Gordonsetter för jakt. Vår målsättning med uppfödningen är kvalité framför kvantitet. Vi har aldrig haft många avelshundar åt gången. Är därför inte den store uppfödaren i kvantitet. Men under åren har det trots allt blivit en del valpar från oss.
Vi ställer höga krav på mentalitet, sundhet och medfödda egenskaper hos våra hundar.

Vi har ett antal gånger blivit historiska gällande rasen. Detta har vi
bl a åstadkommit:
Svenska Kennelklubbens Bruksuppfödarpris 2001 och 2012. Bruksavelspris 2020. 

onsdag

SE JCH SE UCH Åshöjdens Tracy blev
rasens första SM-Vinnare Fjäll 2005
5:a Vinter SM 2007
Årets Gordonsetter 2003, 2005 och 2006

SE UCH NO UCH Åshöjdens Nicole blev den första svenskfödda Gordon som tog en 1 ökl på fjällprov. Året var 1992.

Meriter på våra uppfödningar genom åren är bl a följande:
24  st  championat, se vidare på sidan CHAMPIONS

Vinnare/uppfödare av Årets Gordonsetter, bäst meriterade gordon i Sverige 8 gånger samt i Norge 1 gång, se mera under sidan med UTMÄRKELSER.

Årets uppfödare av rasen i Sverige 2000, 2006, 2008 och 2012

Vi som är Kennel Åshöjden, är Ewa och Sten Storm, vi bor i Oviken, ca 4,5  mil söder om Östersund i Jämtland, inte så långt ifrån fjällvärlden. Vi är båda hundarna som vår stora hobby.  Hundarna och jakten är ett intresse, vi tror att det blir både roligare och seriösare på detta vis. Jag  Ewa, jobbar som polis i Östersund och Sten är säljare på ett återvinnings och miljöföretag. Vi har familj och allt som hör därtill…..

Vi har 3 barn, Niclas, Jim och Johanna, och numera också 2 barnbarn. Hundarna lever med oss som våra familjemedlemmar.

För oss som uppfödare av gordonsetter är det viktigt att avla på individer som är bättre än medel för rasen. Detta för att få fram friska, sunda hundar med god mentalitet och jaktlust. De ska ha tidiga stånd och jaktanlag, ett hundliv är alldeles för kort för att man ska vänta i flera år innan hunden är jaktbar.

Alla våra avelshundar har premierat sig på jaktprov, utställning och är friska betr hd och andra sjukdomar. Numera testas avelshundarna via DNA för sjukdomarna PRA och CCA.

Det är många faktorer man måste ta hänsyn till för att lyckas som uppfödare, det är inte alltid de mest prisbelönta hundarna som blir de bästa avelsdjuren. Det är många andra faktorer som är avgörande. I min avel har jag ofta brukat unga oprovade hanhundar, jag anser inte att matadoravel gynnar rasen. Det är också viktigt att använda sunt förnuft, att inavla vet vi kan innebära att sjuka gener fördubblas. Inavel ger också sämre frukbarhet, livskraft, anpassnings- och tillväxtförmåga.

Jag, Ewa köpte min första gordon setter, Josetts Gazell 1977. Hon var en mycket snygg och trevlig tik. Det var svårt att få marker att jaga på då. Jakt över stående fågelhund i Sverige var inte så stort som nu. Anlagen hade hon. Jag använde henne i avel.

Det var starten. Jag sparade en tik, Åshöjdens Zoraya. Jag fick några priser på jaktprov i Norge med henne. Hon var mycket bra exteriört, hon blev på tre utställningar fullcertad.

-Jag vet att om jag hade haft samma förutsättningar att träna på fågel och kunskaper som jag har idag, hade Zoraya blivit min första champion.

Zoraya blev 13 år. Hon blev mor till bl a Åshöjdens China och
SE NO UCH Åshöjdens Nicole.

China blev för mor till två kullar e. trippelchampion Getryggens Tobie van Tootsie. Detta är bland de bästa kullarna som har fötts i Sverige. Det blev ett antal segrarklasshundar och 2 st dubbelchampions i dessa kombinationer. Flera av dessa hundar har sedan använts i avel och lämnat många mycket goda avkommor efter sig. China var helt omeriterad på jaktprov.

Jag vill tacka alla duktiga valpköpare som under åren har visat våra hundar på jaktprov och utställningar. Utan er så blir det ju inte några framgångar för oss som uppfödare…….